14. joulukuuta 2018
  • Tekstin koko:
  • A
  • A
  • A

Leijonakuningas

Leijonakuningas-elokuva sai Suomessa ensi-iltansa 2. joulukuuta vuonna 1994. Suomi oli yksi niistä 60 maasta, jossa elokuva nähtiin ensi- iltana. Aluksi sitä voi katsoa elokuvateattereissa, myöhemmin elokuva ilmestyi vhs-videokasetille. Vuonna 2003 julkaistiin kaksiosainen Leijonakuninkaan juhlajulkaisu-dvd. Elokuvasta ilmestyi 3d-versio syksyllä 2011.

Alkuperäisen Leijonakuningas-elokuvan tekemiseen kului neljä vuotta. Tekeminen maksoi 55 miljoonaa dollaria. Elokuvan ohjasivat Roger Allers ja Rob Minkoff.

Saksalainen säveltäjä Hans Zimmer on säveltänyt suuren osan Leijonakuninkaan musiikista. Hän on voittanut elokuvasävellyksellään Oscar-palkinnon. Parhaan elokuvan alkuperäislaulun Oscarin vuonna 1995, voitti laulu Can you feel the love tonight.

Elokuvan juoni

Elokuva alkaa siitä kun leijonapari Mufasa ja Sarabi ovat saaneet pennun. Pentu saa nimen Simba. Simbasta tulisi Jylhämaan kuningas, isänsä Mufasan jälkeen. Mufasan veli, Scar, oli kateellinen sillä hän halusi kuninkaaksi. Hän houkutteli Mufasan ja Simban vaarallisiin tilanteisiin, jotta he kuolisivat. Scar houkutteli Simban kalliolle ja antoi hyeenoille merkin. Hyeenat lähtivät ajamaan gnulaumaa kohti Simbaa. Simba saa oksasta kiinni ja välttyy putoamasta gnulauman jalkoihin. Scar näyttelee hätääntynyttä ja kertoo Mufasalle, että Simba on gnulauman keskellä. Mufasa saa poikansa turvaan, mutta putoaa itse gnulauman keskelle. Hän pääsee hyppäämään kallion reunalle ja pyytää Scarilta apua, mutta Scar tiputtaa veljensä kalliolta ja Mufasa kuolee.

Simba lähtee pois Jylhämaasta, koska Scar syyttää häntä Mufasan kuolemasta. Scarista tulee Jylhämaan kuningas. Yksinäinen Simba menee huonoon kuntoon ja hän olisi kuollut, jos Timon ja Pumba eivät olisi tulleet auttamaan häntä. Timonin ja Pumban avulla Simba kasvaa aikuiseksi. He noudattavat elämässään "hakuna matata"-periaatetta. "Hakuna matatan" mukaan menneisyys jätetään taakse ja nautitaan huolettomasta elämästä. Simban nauttiessa elämästä, Jylhämaassa kärsitään nälänhädästä. Nalan täytyy lähteä etsimään ruokaa muualta. Hän kohtaa Simban. Nala yllättyy sillä hän luulee Simban kuolleen. Simba ja Nala rakastuvat. Nala kertoo Simballe Jylhämaan nälänhädästä. Siitä huolimatta Simba ei halua lähteä vaatimaan kuninkuutta itselleen.

Simba tapaa isänsä hyvän ystävän Rafikin. Rafiki näyttää Simballe hänen isänsä haamun, joka on taivaassa. Isä käskee Simbaa muistamaan kuka hän on. Isän näkeminen saa Simban muuttamaan mielensä ja hän lähtee takaisin Jylhämaahan. Nala, Timon ja Pumba ihmettelevät mihin Simba on kadonnut. Rafiki kertoo heille, että kuningas on palannut. Jylhämaassa Timon ja Pumba hämäävät hyeenoja hula-tanssilla, jotta Simba ja Nala pääsivät livahtamaan Scarin luokse.

Scar kysyi Simban äidiltä Sarabilta, missä on metsästysryhmä. Sarabi kertoi, että ruokaa ei enää ole. Lauman olisi lähdettävä Jylhämaasta. Kun Sarabi sanoo Mufasan nimen, Scar suuttuu ja lyö Sarabin maahan. Tämän nähdessään Simba suuttuu ja menee äitinsä luokse. Scar hämmästyy nähdessään Simban. Hän on vihainen Simballe ja uhkailee tätä. Simban peruuttaessa kallion kielekkeellä, hän on pudota, mutta välttyy putoamasta saadessaan kiinni reunasta. Kun Simba roikkuu kallion reunalla, Scar tunnustaa tappaneensa Mufasan. Kuullessaan tämän Simba suuttuu ihan hirmusesti. Hän saa kiskaistua itsensä takaisin kielekkeelle ja kaataa Scarin. Simba vaatii Scaria kertomaan totuuden. Scar tunnustaa tappaneensa Mufasan. Simba raivostuu ja hyökkää Scarin kimppuun. Hyeenat tulevat Scarin avuksi ja syntyy tappelu. Scar syyttää hyeenoja vihollisiksi. Siitä hyeenat suuttuvat ja hyökkäävät Scarin kimppuun. Scar kuolee hyeenojen hyökkäyksessä ja tappelu loppuu. 
Elokuvan lopussa Nala ja Simba saavat pennun ja elämä Jylhämaassa on taas rauhallista.

 

Totti ja Leijonakuningas

Olen tykännyt Leijonakuningas-elokuvasta ihan pienestä asti. Minulla on elokuva VHS-kasettina sekä suomeksi että englanniksi. Olen katsonut molempia lukuisia kertoja. Kävin katsomassa Leijonakuningas-musikaalin Lontoossa vuonna 2014.

Omat suosikkikappaleeni Leijonakuningas-elokuvassa ovat:

Elton John: Can You Feel the love tonight

https://www.youtube.com/watch?v=W9_nXlvY6Io

Tina Turner: He lives in you

https://www.youtube.com/watch?v=svJU9O2TuJk

 

Lähteet:
Wikipedia
https://kavi.fi/fi/elokuva/159362-leijonakuningas