14. joulukuuta 2018
  • Tekstin koko:
  • A
  • A
  • A
 

valjaat.gif

hugo-pentu.gif

Hugo-kulta.gif

Hugo poseeraa kultamitalli kaulassaan.

Tiestitkö tätä mikrosirusta….

Mikrosiru on ampulli, jonka sisään on suljettu elektronisia osia. Ampullin päällä oleva kerros mahdollistaa sirun kiinnittymisen kudoksiin muodostaen sidekudoskapselin. Siru asetetaan paikoilleen isoa rokoteneulaa muistuttavalla asettimella. Sirun koodi ei ole koiran rekisterinumero, vaan se on valmistajan koodaama muuttumaton merkkisarja, joka on tallennettu sirun mukana tuleville tarraliuskoille. Sirussa itsessään ei ole energialähdettä, vaan se aktivoituu ainoastaan lukulaitteen lähettämästä matalasta radiosignaalista.

Mikrosirun asettamisen alaikäraja on viisi viikkoa, jos Kennelliiton tunnistusmerkitsijä suorittaa merkitsemisen. Eläinlääkäri voi tarvittaessa mikrosiruttaa pennun tätä nuorempana.

 

Hugo-veto.gif

Taakanveto

Tekijä ja kuvaaja: Marko Finnig

Taakanveto tuli tutuksi ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa.
Suomeen laji saapui 90-luvun alkupuolella.
Meidän yhdistys on Finnish Weight Pulling, jossa on tällä hetkellä 39 jäsentä.

Taakanveto on sallittu kaikilla roduilla kokoon tai painoon katsomatta.
Harrastuksen aloittaminen vaatii mittatilaustyönä tehdyt erikoisvaljaat, mihin pystyy laittamaan eri painoisia ketjuja ja muitakin painoja kiinni. Valjaisiin kiinnitetään narulla ketjuja niin paljon kuin on tarvetta.

Oma koirani Hugo

Hugo on sekarotuinen koira, se on Pyreneittenmastiffin ja Dogo canarion sekoitus.
Harrastamme Hugon kanssa taakanvetoa.
Hugon ostin meidän naapurilta, kun heidän koiransa sai pentuja. Pentuja syntyi yhteensä 12. Pääsin heti katsomaan niitä ja valitsemaan minkä haluaisin ostaa itselleni. Olin ihastellut heidän muita koiria ennenkin. Halusin itsellenikin sellaisen, koska kyseiset rodut on suomessa harvinaisia ja tykkään isokokoisista koirista.

Taakanveto harrastuksena

Olin pitkää katsonut internetistä kyseistä lajia ja tutkinut paljon tietoa siitä. Päätin tutkia onko Espoossa ketään joka harrastaa kyseistä lajia. että saisin tietoa mistä voisi ostaa tarvittavat valjaat.
Aloitin itse harrastamaan taakanvetoa lokakuussa 2016. Harjoittelemme lajia 3 kertaa viikossa kävely lenkkinä jolloin koira vetää 30-50kg ketjua painona.

Kävelylenkin pituus vaihtelee 3-5km riippuu kuinka paljon on painoa. Koiralle saadaan tällä tavoin lihasmassaa ja oppii samalla että lenkin aikana tehdään töitä eikä mennä leikkimään. Isoille koirille harrastus on siitä syystä hyvä kun väsyvät helposti ja rauhoittuvat.

Jos painoa on liian vähän koira juoksee painot perässä ja jos painoja on sopivasti koira kävelee rauhallisesti vieressä vetäen ketjua. Liikaa jos laittaa painoa niin koira etenee hitaasti metri kerrallaan mikä ei ole harjoitusten tarkoitus. Eli tarvittaessa pudotamme kesken lenkin painoja että löydetään oikea paino sille päivälle.

Harjoittelemme Klaukkalassa Tornimäellä hiekka poluilla, koska siellä on hyviä ylä- ja alamäkiä. Tornimäelle yhdistys on rakentanut virallisen kisaradan missä pidämme kilpailut.

Painoina voi käyttää veneen ankkuriketjua ja auton renkaita, yleensä talvisin.
Kesäisin pystyy käyttämään myös ketjua, mutta ei saa laittaa painoa niin paljon. Kesäisin vedämme myös raskaita kärryja. Kärryjen paino vaihtelee 50-250kg saakka.

Treenialueen säännöt, helppo muistaa:
Pidä aina koirasi kytkettynä alueella
Älä anna koirasi häiritä vetävää koiraa, etäisyyden oltava vähintään 5 metriä
Älä päästä koiraasi toisen koiran luokse kysymättä omistajalta ensin lupa siihen
Pidetään alue puhtaana, jätöksiä EI jätetä
Juoksuisia narttuja EI tuoda alueelle

Kilpaileminen

29-30.4.2017 Klaukkalassa (tornimäellä) pidettiin Springpull kilpailut. Mukaan osallistui 26 koiraa monessa eri paino luokassa.

Oma koirani Hugo osallistui myös kilpailuun ja voitti kultaa omassa painoluokassa.
Hugon painoluokka on -51kg
Painoluokkia on paljon: alle10kg ja suurimmat luokat on yli 50kg

 

Kaikilla koirilla pitää olla mikrosiru kun osallistuu kilpailuihin. Koska sirusta tuomarit tunnistavat että kyseinen koira on oikea eikä vieras koira.
Sirun pystyy käydä laittamassa eläinlääkärillä ja se tulee koiralle niskaan pienen neulan avulla.

Kilpaileminen edellyttää että koiralla on rokotteet kunnossa ja löytyy siru. Ikää täytyy olla vähintään 18kk että saa kilpailla.

Paikalla on myös eläinlääkäri joka tutkii koirat aina ennen kilpailua ja tarvittaessa keskeyttää koiran kisaamisen jos havaitsee että koira ei ole terve sillä hetkellä.