14. joulukuuta 2018
  • Tekstin koko:
  • A
  • A
  • A
 

 

 

saunalahti1.jpg
Nettipajalaiset kyläilemässä Saunalahdessa.
 
 
saunalahti2.jpg
Juhan huoneesta.

Elämää Rk-asunnot Saunalahdessa

Päätin kirjoittaa asumisestani Saunalahden asumisyksikössä, koska monilla on vaikeaa muuttaa pois kotoa. Toivoisin että moni ymmärtäisi juttuni myötä sen ettei kotoa muuttaminen ole niin vaikeaa kuin voisi luulla. Jutussani kerron Saunalahteen muuttamisesta ja siitä mitä ajatuksia se minussa herätti.

Muutto uuteen kotiin

Muutin Saunalahteen 1.7.2012. Siellä minulla on soluasunto, jossa on oma keittiösyvennys, makuuhuone ja kylpyhuone.

Muuttaminen ei ollutkaan ihan yksinkertainen juttu. Minulla oli vaikeuksia tottua uuteen kotiin ja usein tuli suru puseroon. Minulla oli ikävä kotiin ja ikävöinti vaikutti työpäivienkin kulkuun. En osannut innostua mistään, enkä keskittyä kun koko ajan oli paha mieli ja surullinen olo. 

Pikkuhiljaa huomasin, että voinhan soittaa vanhemmilleni jos tulee heitä ikävä tai mennä käymään siellä kylässä. Ja niin alkoi ikävä helpottaa!

Arkea ja viikko-ohjelmaa Saunalahdessa

Olen viihtynyt hyvin Saunalahdessa ja olen saanut uusia kavereita. Kolme asukkaista oli minulle entuudestaan tuttuja. Viikko-ohjelma saunalahdessa kulkee siten, että herään aamulla klo 7.00, jonka jälkeen menen aamupalalle yhteistilaan. Jos herään aikaisemmin aloitan aamun aamukahvilla omassa huoneessani.    

Aamupalan jälkeen petaan sängyn, pesen hampaat ja katson vähän aikaa televisiota. Taksi hakee minut Saunalahdesta klo 8.10 ja olen työpaikallani Nettipajalla klo 9.15. Nettipaja sijaitsee Lakistossa Pohjois-Espoossa.

Työpäivä alkaa klo 9.30 aamupalaverilla, jossa luemme päivän lehden ja käymme läpi päivän ohjelman. Sen jälkeen alamme tekemään omia töitämme. Työpäivä päättyy klo 14.30. Kyyti kotiin lähtee 14.40. Olen kotona klo16.00. Suurin osa vapaa-ajastani kuluu harrastuksissa, mutta jos olen kotona käyn lenkillä tai kirjastossa. Omassa huoneessani olen tietokoneella ja katson elokuvia.

Teemme paljon asioita yhdessä muiden asukkaiden kanssa, kuten käymme retkillä, pelaamme pelejä ja ulkoilemme. 

Torstaisin minulla on siivouspäivä, johon kuluu pölyjen pyyhintä, imurointi, vessanpesu ja lattian moppaus.

Perjantaisin minulla on keittiöpäivä, jolloin pyyhin pöydän, teen iltapalan ja vien roskat.

Minulla käy silloin tällöin vieraita ja viikonloput vietän usein Saunalahdessa. Joskus viikonloppuna menen vanhempien luokse tai heidän kanssaan mökille. Välillä käyn myös mummolassa teellä tai auttamassa piha hommissa.

Harrastukset

Harrastan Asahia, Karatea ja Etnobikkiä. Asahia olen harrastanut kaksi ja puoli vuotta.  Karatea ja Etnobikkiä puolitoista vuotta. Syys- ja kevätkaudella ne pidettiin tiistaisin Meritorin koululla 17-19. Joka toinen tiistai kävin Asahissa ja karatessa ja joka toinen Etnobikissä. Asahin, karaten ja Etnobikin osalta jatko on auki kun en tiedä milloin ja missä ne pidetään syksyllä.

Liikunnallisten harrastusten lisäksi käyn myös bändikerhossa, jonka olen aloittanut vuonna 2007. Minä olen bändin laulaja. Me soitamme iskelmää, rokkia ja poppia. Bändikerho pidetään Tähtitarhan koululla. Harjoittelemme keskiviikkoisin klo 18.30–20.00. Aion jatkaa bändikerhoa syksyllä, koska se on minulle rakas harrastus. Harrastuksiini kuuluu myös Nuorisoklubilla käyminen. Olen käynyt siellä alusta asti eli vuodesta 2006. Se pidetään Riilahden toimintakeskuksessa, joka toinen maanantai klo 18–20.00. Siellä käymme läpi kuulumisia, kahvittelemme ja katsomme Salatut elämät-ohjelmaa.

Harrastusmatkat kuljen pääsääntöisesti taksilla, osan harrastusmatkoista kuljen bussilla, koska ne pidettiin lähellä Saunalahtea.

Sain tietää harrastuksistani Espoon Invalidit ry:n ja Espoon kehitysvammatuki ry:n jäsentiedotteista ja sitä kautta kiinnostuin niistä.

Nettipajalaiset Saunalahdessa kyläilemässä

Nettipajalla tehtiin isoa sähköremonttia alkukeväällä. Aamupalaverissa pohdimme mihin voisimme mennä remonttia pakoon ja keksimme että työkaverini tulisivat kylään Saunalahteen.

Nettipajan kyläreissun vuoksi jouduttiin tekemään kaikenlaisia järjestelyjä. Sovin Saunalahden ohjaajien kanssa, että tarjoamme makkarakastiketta ja perunamuusia sekä minun tekemääni salaattia.

Nettipajan ohjaaja Sonja järjesti auton Rinnekodista ja kuljetukset. Nettipajalaiset saapuivat noin klo 10.15. Esittelin asuinpaikkaani Nettipajan väelle. Koska aikataulu oli tiukka, niin emme tarvinneet mitään erikoista ohjelmaa.

Kuvasimme videomateriaalia Saunalahdessa. Kuvasimme tiloja yleisesti ja haastattelun, jossa työkaverini haastatteli minua. Söimme välillä ja jatkoimme sen jälkeen kuvauksia.

Nettipajalaiset lähtivät klo 13.30.

Teksti Juha
Kuvat Nettipaja