14. joulukuuta 2018
  • Tekstin koko:
  • A
  • A
  • A

Pelittääkö palvelut?


#kohtaamut Pelittääkö palvelut? –koulutustilaisuus pidettiin keskiviikkona 27.5.2015. Kutsun koulutukseen olivat saaneet talous- ja henkilöstöhallinnon henkilökunta, yhteensä noin 45 työntekijää. Tilaisuudessa palvelunkäyttäjät kertoivat omia kokemuksiaan asumisesta, työntekemisestä, arjesta ja juhlasta.

Osa tilaisuuden puhujista on käynyt kokemuspuhujakoulutuksen, osa oli kokemuspuhujana ensi kertaa. Tilaisuuden juonsi ja avustamassa oli Sari Myllymäki, itsekin kokemuspuhujakoulutuksen käynyt ja kokemuspuhujia valmentanut. Myös Henry Huuskonen, Lea Mettovaara, Mari Rökman ja Maija Rimpiläinen toimivat kokemuspuhujien avustajina.PelittaakoPalvelut3.jpgTilaisuuden aloitti Kimmo Tuomainen kertomalla muutto- ja asumiskokemuksistaan. "Saunalahden kotiin piti ostaa uusi sohva. Meillä tuli siskon kanssa kiistaa sohvan väristä", Kimmo kertoi. Kuka sohvan värin päätti? kysyi Sari-avustaja. "Minä itte, tietenkin! Se on hiekan harmaa", kertoi Kimmo ja iloitsi edelleen värivalinnastaan.PelittaakoPalvelut5.jpgToisena puhujana oli Outi Kero. Hän kertoi kokemuksestaan Vähän kunnioitusta –elokuvan tekemisestä. Haaveena hänellä on, että voisi saada kunnon palkkaa työstä, jota tekee näytelmäkerhossa ohjaajana. "Aion olla yhteydessä työväenopiston pomoon ja jutella asiasta" Outi jatkaa. Lisäksi hän kertoi, että vuorosanojen opetteluun meni vuosi. Niitä hän treenasi vastanäyttelijän kanssa. Jatkoa tälle elokuvalle on tulossa, mutta tässä kohtaa Outin suu meni kiinni ja aihe vaihtui toiseen: "No niin, nouskaa ylös ja tehkää kuten sanon. Nyt te kaikki olette helikoptereita. Miltä se näyttää?"PelittaakoPalvelut1.jpg
Juha Vainio oli tehnyt itsestään kuvakirjan Papunetin Papuri-ohjelmalla. Me Itse ry:n Rinnekodin alajaoksen puheenjohtajana Juha haluaa vaikuttaa siihen, että kehitysvammaisia ihmisiä kuunnellaan heidän omissa asioissaan. Hän lupasi myös auttaa, jos joku olisi kiinnostunut tekemään itsestään samanlaisen kirjan, jonka hän on tehnyt.PelittaakoPalvelut4.jpgPatrik Jokinen kertoi, millaista on olla avustajan päämiehenä. "Avustajaa saa kuukaudessa käyttää 30 tuntia ja sen täytyy tilata sossulta. Avustaja ei voi työskennellä yli 11. Paitsi jos se on etukäteen sovittu" Patrik kertoo. "Käyn avustajan kanssa leffassa tai kiinnostavissa paikoissa. Olen myös antanut yhdelle avustajalle potkut, kun se pölli mun rahaa" Patrik lopettaa.

Joonas Lehdon mielestä paras työpäivä on sellainen, että on ollut hiljaista ja kaikki on tehneet niitä hommia, joita on annettu. "Olisi kiinnostavaa tehdä hoiva-avustajan töitä, kun olen saanut koulutuksenkin siihen. Myös lisäkouluttautuminen kyllä kiinnostaisi" jatkaa himokirjastoihmiseksi paljastunut Joonas.


PelittaakoPalvelut2.jpgViimeisenä puheenvuoron otti Vappu Hurme. Hän kertoi voimauttavan valokuvan hankkeesta Sari-valokuvaajan kanssa. Vappu oli kirjoittanut kuviin runoja, joita luki meille. Tässä Vapun runo PEPPU EDELLÄ PÄIN MÄNTYÄ

Olen noussut peppu edellä sängystä
POTUTTAA niin paljon,
että en osaa edes
sanoa
ihan mukavaa päivää
Suksikaa kuusikkoon
Koko sakki.

NYT itkettää
olen ihan kypsää lihaa
saisi edes
vähän levätä.

Joka kuuseen kurkottaa
se katajaan kapsahtaa
Voi luoja

vee.... hammastakin särkee
se ei tunne
enää mitään.

Ei oo kivaa kun on
pee.. mäinen päivä

Suunnitelmissa on, että mahdollisuuksia kuulla tällaisia kokemuspuheenvuoroja järjestetään lisää. Ja jotta kokemuspuhujien joukko laajenee, järjestetään kokemuspuhujakoulutusta heti tulevan kesän aikana. Jos innostuit ja arvelet jonkun olevan kiinnostunut kouluttautumaan, ota yhteyttä Anne Walleniukseen, joka koulutuksesta vastaa anne.wallenius(at)rinnekoti.fi. Tai jos tarvitset kiireesti kokemuspuhujaa jo nyt, ole yhteydessä Sari Myllymäkeen sari.myllymäki(at)rinnekoti.fi.

teksti ja kuvat Maija Rimpiläinen, Työllistymistä ja osallisuutta tukevat palvelut, suunnittelija

 

Kommentit

ei kommentteja.
 

Kirjoita oma kommenttisi
(Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti.)