14. joulukuuta 2018
  • Tekstin koko:
  • A
  • A
  • A
 

SAM_6232.jpg

Marjatta, 1965 (Heikki W. Virolainen, 1936-2004)

SAM_6245.jpg

Hälytys, 1940 (Mikko Hovi, 1879-1962)

SAM_6255.jpg

Bouaflén Mestari (Guro-naamio Norsunluurannikolta, ajoittamaton)

Ateneumin historiaa

Ateneumin kokoelmat esittelevät Suomen taiteen vaiheita 1700-luvun puolivälin kustavilaisista ajoista aina 1950-luvun modernismin ilmiöihin asti. Lisäksi Ateneumilla on edustava kansainvälisen taiteen kokoelma, johon kuuluu mm. Vincent van GoghinPaul GauguininPaul CézannenFernand Léger’n ja Marc Chagallin teoksia.

SAM_6239.jpg

Sekalaista taidetta.

Kokoelmien karttuminen alkoi Suomen Taideyhdistyksen toiminnan ensimmäisinä vuosina 1840-luvun loppupuolella. Toisaalta Taideyhdistys hankki itse muutamia saatavilla olevia ja kokoelmien arvoisiksi katsottuja teoksia, toisaalta se otti vastaan yhden tai useamman teoksen lahjoituksia.

Vuonna 1863 Suomen Taideyhdistyksen hoitama ja kartuttama teosvalikoima asetettiin pysyvänä näyttelynä yleisön nähtäväksi ensimmäisen kerran. Vuodesta 1864 lähtien valtiovalta alkoi avustaa säännöllisesti yhdistyksen piirustuskoulua hankkimalla malliteoksia valtion varoilla. ”Miljoonapalatsiksi” kutsuttu Ateneum-rakennus puolestaan valmistui vuonna 1887, ja Suomen Taideyhdistyksen kokoelmia päästiin sen suojissa esittelemään yleisölle ensi kertaa 13.10.1888. Nimi Ateneum viittaa kreikkalaiseen Pallas Atheneen, joka oli viisauden ja sodankäynnin jumalatar. Hänet tunnettiin myös kaupunkien ja valtioelämän vaalijana. Ateneum tarkoittaa Athenen temppeliä tai pyhäkköä.

SAM_6235.jpg

Heikki W. Virolaisen Marjatta veistos, taustalla Gallen-Kallelan Aino-taru

Valtiollistamisen yhteydessä vuonna 1990 Ateneumin taidemuseon kokoelmat jaettiin Ateneumin taidemuseon ja Nykytaiteen museon kesken. Tällä hetkellä Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmiin kuuluu vuonna 1960 ja sen jälkeen uransa aloittaneiden taiteilijoiden tuotanto.

SAM_6226.jpg

Nettipajalla ja puutarhalla työskentelevä Kalle (oikealla) bongasi Hugo Simbergin "Haavoittunut enkeli" taulun, jonka muisti nähneensä useasti kirjoissa ja lehdissä.

Ateneumin taidemuseo täydentää kokoelmaansa vuosittain. Ensimmäinen valtiollistamisen jälkeen tehty suuri hankinta oli Helene Schjerfbeckin nuoruuden omakuva, joka saatiin kokoelmiin Ateneumin ystävät ry:n tuella.

SAM_6237.jpg

Lari katselemassa Gallen-Kallelan Lemminkäisen äiti- maalausta

AUKIOLOAJAT

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

PÄÄSYMAKSUT

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €

Alennettu hinta koskee opiskelijoita, eläkeläisiä, siviilipalvelus- ja varusmiehiä/-naisia, opettajia, kuvataiteilijoita ja työttömiä sekä vähintään kymmenen hengen ryhmiä. Ryhmähinta on voimassa, mikäli koko ryhmä maksetaan yhdellä kertaa.

Maksuton sisäänpääsy koskee myös sota- ja rintamaveteraaneja, lottia, sotainvalideja, terapiaryhmiä, avustajia ja ICOM-kortin haltijoita sekä Ateneumin ystävät ry:n jäseniä. Maksuton sisäänpääsy myös Helsinki-kortilla ja Museokortilla.

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

SAAVUTETTAVUUS

Liikkumisesteetön sisäänkäynti hissillä Ateneuminkujalta. Invataksi voi jättää ja noutaa museovieraan Ateneuminkujan Mikonkadun puoleisesta päädystä: osoite taksia tilatessa on Mikonkatu 10. Pyörätuoleja ja rollaattori on lainattavissa lipunmyyntisalista. Palvelunaulakosta voi myös lainata kävelykepin.

Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita Ateneumiin.

http://www.ateneum.fi/