14. joulukuuta 2018
  • Tekstin koko:
  • A
  • A
  • A
 

Kesäjuhlat Sienimetsässä

Sienimetsässä toimii tiivis kylätoimikunta emäntä Selma Seitikin johdolla.
Yhdessä metsänhoitaja Elias Tammen kanssa hän on puuhannut metsään
juhannusjuhlia. Kylätoimikunta on päättänyt, että juhannusjuhlilla olisi kaikenlaista ohjelmaa. Koska kokon polttaminen olisi metsässä vaarallista, ehdotti metsänvartia Elias Tammi että juhannusjuhla vietettäisiin ruotsalaiseen tapaan. Kaupan edustalle pystytettäisiin juhannus-salko, tanssilava ja kauppiasparis-kunnan ylläpitämä ruokakoju. Kahvila-baaria lupasi Kalervo Kääpä pitää auki koko yön. Mutta sitten kylätoimikunnassa alkoikin vilkas keskustelu, sillä leskirouva Amanita Malikka huomasi, etteihän heillä ole yhtään pelimannia tanssilavan vierustalle soittamaan. Miten sitä tanssiskelee ilman musiikkia? 
sanoi Amanita. Siihen löytyikin oiva ratkaisu poliisimestari Tatilta.
Hän nousi pöydälle, huusi kovaan ääneen, jotta kaikki kylän naispuoliset
jäsenetkin hiljenisivät ja huusi taikasanan: Mörsky! Koska puolet kylä-
kokoukseen tulleista kuulivat sanan väärin luultiin, että juuri nyt oli nousemassa kova myrsky. Siitäpä alkoikin kova vilske kotia kohti ja poliisimestari Tatilla oli kova työ palauttaa kokousen jäsenet takaisin paikoilleen. ”Mörsky, veljenpoikani, minä sanoin te onnettomat kyläläiset! Jos hetkisen kuuntelette niin sanon uudelleen: Mörsky, veljenpoika! Osaa soittaa hanuria. Kaikki suomalaiset tanssilava laulut. Opetteli ne kiusallaan, koska hänen isänsä inhosi niitä. Ja vain, jotta isänsä menettäisi viimeisenkin järjenhippusen poikansa takia, soitti Mörsky hanuriaan yötä päivää. Ja tuli vahingossa voittaneeksi kesäyön soittokuninkuuden toissakesänä ja Guinnesin ennätyskin tuli hanurinsoitosta.”
Kyläläiset innostuivat, ensi kertaa saataisiin kylään oikeat juhannusjuhlat!
Eipä ollut ennen sellaisia ollutkaan. Nyt kun vaan sää suosisi ja juhannus sää olisi helteinen niin mikään ei voisi pilata heidän hilpeää ruotsalaista juhannustunnelmaa. Palle kutsuttaisiin runoilemaan juhannuspuhe ja Oskar Vinokas voisi suunnitella jonkun pienen juhannusnäytelmän.Tästä kesästä taitaa tulla maailman paras kesä, huokaisi Kaarina, kyläkoulun opettaja. Ja samaa mieltä olivat kaikki muutkin.

Kaukana kaikesta muusta maailmasta juhli Sienimetsän väki onnellisena Juhannusjuhlaansa ja sitä vietettiinkin iloisissa tunnelmissa. Ravintoloitsija Kääpä oli salaa Mörskyn kanssa harjoitellut "Kesäillan valssi "kappaleen. Sienimetsän väki yllättyi melkoisesti kun Mörsky ja Kääpä kiipesivät lavalle. Laulu oli niin kova jymymenestys, että se esitettiin moneen kertaan.
Juhannus juhlilla tanssittii, laulettiin ja lausuttiin runoja.Ja taisipa siellä muutama nuorisostakin löytää uuden heilan itselleen. Metsänvartia Tammi sytytti hienon juhannuskokon joka paloi näyttävästi ja savusi aamuun asti.

saara.jpg

Neiti Saara Seitikki

selma.jpg

Leskirouva Amanita Malikka

Toivo.jpg

Opettaja Toivo Nääpikkä

poliisi.jpg

Poliisimestari Tatti saapuu poliisiasemalle.

sienimeMarttikseent.jpg

Helmikuusta lähtien aloitettiin Nettipajalla Sienimetsän kansa valokuvanäyttelyn tekeminen. Mallit etsittiin useista Lakiston työ-ja päivätoiminta yksiköistä. Kuvaaminen aloitettiin etsimällä vaatteita Näytelmäkerhon vaatevarastosta ja rakentamalla valokuvastudio Nettipajalle. Mikko Kuosa ja Lari Holappa aloittivat suur urakan kuvankäsittelyssä, ohjaaja Lea Mettovaaran avustamana. Iltapäivisin Nettipajalaiset alkoivat kehitellä Sienimetsän tarinaa ja sukuselvitystä ketä metsässä asuu. Yhdessä pohdittiin kuka on kylän poliisi ja kuka toimittaa opettajan virkaa. Näin pikkuhiljaa alkoi sienimetsän tarina valmistumaan ja 
valokuvanäyttely saatiin valmiiksi ennen kesäloman alkamista.

 

js.jpg

Juha Vainio esittelee kenkätaloa jossa hänen esittämänsä postimies Rainer Rausku asuu. Kuvan on käsitellyt 12:sta erillisesta kuvasta Mikko Kousa.

1s.jpg

Lari Holappa esittelee viidestä valokuvasta kokoamaansa kollaasi taulua. Kuvan hän on käsitellyt Photoshop CS6 ohjelmalla.

vieraita1.jpg

Näytelyssä tarjottiin täytekakkua ja kahvia kutsuvieraille. Kuvan etualalla istumassa Klaukkalan Rotaryjen edustajat. Klaukkalan Rotaryt ovat tukeneet Nettipajan toimintaa usean vuoden ajan. mm. lahjoittamlla Nettipajalle 21 tietokonetta ja kullekin palvelunkäyttäjälle omat tietokonepöydät.

postman.jpg

Näyttelyn valokuvissa näkyy Nettipajan palvelunkäyttäjien osaaminen kuvankäsittelytöissä. Usean valokuvan yhdistäminen vaatii keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta. Tämä ylläoleva kuva on koottu 12:sta erillisestä kuvasta Photoshop CS 6 ohjelmalla ohjaajan avustamana.

Kuvan käsitteliänä on ollut Mikko Kuosa. Kaikki kuvat nettipajalla viimeistellään Nik Collectionin Color Efex Pro:lla, joka on Photoshop CS6 ladattu lisä käsittelyohjelma.