14. joulukuuta 2018
  • Tekstin koko:
  • A
  • A
  • A

Aistipeli - TKR Esittely

Martintalolla sijaitsevassa Toiminta- ja kommunikaatioryhmässä eli TKR:ssä käy 16 asiakasta ja heitä ohjaa neljä ohjaajaa. Päivä- ja erityispäivätoimintaa tarjoavassa yksikössä keskitytään nimensä mukaisesti kommunikaatioon eli vuorovaikutukseen erilaisin keinoin asiakkaiden kanssa. Puheen apuvälineenä käytämme mm. erilaisia kuvia, puhelaitetta, käsimerkkejä ja tukiviittomia.


TkrArtikkeli.jpg
Päivät muodostuvat erilaisista toiminnoista kuten askartelu, leivonta, ulkoilu, keskustelu, musiikki, liikunta ja kasvien hoito. Nykyisin teemoitamme kuukaudet ja rakennamme kaiken toiminnan teeman ympärille. Tammikuun teemana oli avaruus ja siihen liittyen askartelimme koko aurinkokunnan planeettoineen ja avaruus-aluksineen. Maaliskuun teemana on kasvu ja kasvit. Hoidamme laajaa kukkakulmaustamme ja olemme kylväneet mm. yrttien siemeniä.
Aistipeli

TKR:ssä olemme valmistaneet ryhmän kanssa kaksi peliä, aistipelin ja kaupunkipelin. Pelien tekeminen sai alkunsa siitä, kun vanhat, valmiit pelit eivät enää innostaneet ohjaajia. He kuitenkin kysyivät ryhmäläisiltä, pitävätkö he pelaamisesta. Ja koska ryhmäläiset pitävät, päätettiin tehdä itse ihan oma lautapeli.
Ensimmäiseksi tehtiin aistipeli. Sitä voi pelata kerrallaan kuusi pelaajaa. Pelissä kuljetaan arpanopan silmäluvun mukaisesti polkua pitkin. Kun pelaaja saapuu numeroidulle kivelle, hän saa tehdä tehtävän. Tehtävät stimuloivat eri aisteja ja niitä voi muokata esim. tuoksuteltavaa maustetta voi vaihtaa.

TKRartikkeli2.jpg
Nettipajan Juha kävi kylässä TKR:ssä testaamassa
Kaupunkipelin pelaamista.


Kun pelien tekemisen alkuun oli päästy ja se huomattiin kivaksi toiminnaksi, ryhdyttiin tekemään toisenlaista peliä. Kaupunkipelissä liikutaan myös arpanopan silmäluvun mukaisesti merkityllä reitillä. Liikennemerkin osoittamassa paikassa reitillä tehdään tehtävä, johon liittyy kommunikaatiota ja pieniä valintoja.

TKRartikkeli3.jpg

Pelien tekeminen oli mukavaa ja nivoutui hyvin ryhmän askartelutoimintaan. Asiakkaat myös pitävät niiden pelaamisesta ja onpa välillä saatu pelaajiksi asiakkaita toisistakin ryhmistä. Pelipäivinä TKR:stä kuuluukin yleensä innostuneita ääniä ja naurua arpanopan lennellessä vauhdikkaasti.

TKRartikkeli4.jpgYksityiskohtia aistipelistä.


TKRartikkeli5.jpgYksityiskohtia kaupunkipelistä.

 

Teksti: Marianne Jenu
Valokuvat: Lea Mettovaara