14. joulukuuta 2018
  • Tekstin koko:
  • A
  • A
  • A
 

Tiesitkö tätä Australiasta?

  • Australia on ainoa valtio, joka kattaa kokonaisen mantereen.
  • Nimi tulee latinan sanasta australis, ”eteläinen”
  • Kapteeni James Cook julisti alueen Britannian omaisuudeksi vuonna 1770. Tämän jälkeen, vuonna 1788, britit perustivat rangaistussiirtokunnan nykyisen Sydneyn paikalle. Noin 160 000 vankia joutui alueelle ennen kuin vankien kuljetukset Britanniasta lopetettiin 1800-luvulla.
  • Koska Australia on ollut pitkään eristyksissä muista maanosista, sen luonto on saanut rauhassa kehittyä omanlaisekseen. Varsinkin mantereen eläimistö on kehittynyt pitkään muista erillään. Australiassa elää monia eläin- ja kasvilajeja, joita ei tavata missään muualla maapallolla.

AustraliaA.jpg

  • Mantereelle erityisen luonteenomainen on runsas pussieläinlajisto, johon kuuluvat muun muassa yli 50 kengurulajia sekä koala ja vompatit. Australian eläimistöön kuuluu myös vesinokkaeläin, joka on neljän nokkasiililajin ohella yksi maailman viidestä munivasta nisäkäslajista. Australian pohjoisosien sademetsäalueiden joissa vaanii krokotiileja, joiden saaliiksi jää silloin tällöin ihmisiäkin.
  • Suurimmaksi osaksi maa on aavikkoa tai savannia, ja vain itärannikolla on trooppisia ja subtrooppisia sademetsiä.

AustraliaB.jpg

IASSIDD-konferenssi Australian Melbournessa.

Australia6.jpg

Juha Vainio ja Marko Finnig Lakiston Nettipajalta kävivät haastattelemassa Sirpa Granöta hänen palattuaan Australian matkaltaan.

Kerrotko aluksi mikä tapahtuman virallinen nimi oli ja paikat missä ne olivat?

Kyseessä oli IASSIDD-konferenssi. Se on lyhenne sanoista The International Association for the Scientific Study of Intellectual and Developmental Disabilities, mikä tarkoittaa kansainvälistä kehitysvamma-alan tieteellistä järjestöä ja sen joka neljäs vuosi järjestettävää konferenssia. Tällä kertaa konferenssi järjestettiin Australiassa, Melbournen kaupungissa sijaitsevassa messukeskuksessa. Osallistuin siihen Rinnekodin johtava psykologi Emmi Tuomen kanssa.

Miten suomesta matkustetaan Australiaan ja kauanko matkustamiseen menee aikaa?

Suomesta ei mennyt suoria lentoja koska matka on niin pitkä. Lensimme kuitenkin nopeinta reittiä Australiaan. Pysähdyimme mennessä Honkongissa ja tullessa Singaporessa muutamaksi tunniksi. Ne olivat suunnilleen puolivälissä. Koko matka kesti vähän alle 24 tuntia.

Australia2.jpg

Great Ocean Road rakennettiin kauan sitten rannikkojen kaupungit yhdistäväksi tieksi.

Miten idea matkasta syntyi? 

Kun konferenssin ohjelma ilmestyi noin vuosi sitten, katsoimme Markku Niemelän kanssa, olisiko siellä sellaisia aiheita, joihin voisimme lähettää Rinnekodista ohjelmaehdotuksia. Lähetimme kaksi aihetta: kokeilevan kehittämisen verkoston perustamisen eli Living labin sekä moniaistivammaisen henkilön arvioimistutkimuksen, josta Emmi tekee väitöskirjaa. Konferenssin järjestäjät lukivat kaikkien lähettämät ehdotukset ja hyväksyivät Rinnekodin ehdotuksista Living labin puheenvuoroksi ja arviointitutkimuksen julistenäyttelyyn aiheeksi. Päätimme, että matkaan kannattaa lähteä ja samalla käydä tutustumassa Australialaisiin kehitysvamma-alan palveluntuottajiin. Tiesimme etukäteen, että siellä on paljon opittavaa meille. Halusimme nähdä esimerkiksi uutta teknologiaa arjessa.

Kun lähdetään työmatkalle, niin mitä kaikkea aletaan järjestelemään että matkasta tulee totta?

Ensin varasimme lentomatkat, että saimme ne mahdollisimman edullisesti. Sitten piti ajoissa muistaa ilmoittautua konferenssiin ja lähettää lyhennelmät esityksistämme järjestäjille. Aloimme etsiä hyviä vierailukohteita Australiasta nettisivujen ja joidenkin siellä käydeiden vinkkien perusteella. Varasimme myös hotellit etukäteen.

Australia5.jpg

Victoria National Gallery

Mikä oli mielestäsi erikoisin juttu minkä näit matkalla?

Tämä on erittäin hyvä kysymys! Ehkä taidemuseossa pallon muotoon puristettu kupla-volkkari. Koalat ovat pussieläimiä joita ei taida monessa maassa luonnossa olla. Ne veivät sydämeni. Nukkuivat palloina puussa ja verkkaisesti kääntelivät päätä ihmisiä korkealta katsellen. Olivat tosi söpöjä.

Australia8.jpg

Kuplavolkkarin uusi muoto

Minkälaista ohjelmaa tapahtumassa oli teille järjestetty?

Konferenssiviikolla oli tosi paljon luentoja monesta aiheesta yhtä aikaa. Ne alkoivat aamukahdeksalta ja päättyivät illalla kahdeksalta. Piti koko ajan tehdä vaikeita valintoja mitä menee kuuntelemaan kun oli niin paljon kiinnostavaa ohjelmaa tarjolla.

Toiselle viikolle olimme itse järjestäneet vierailuja kehitysvammaisten yksiköihin ja kouluihin. Enimmäkseen liikuimme itse junalla paikasta toiseen, mutta yksi palvelupäällikkö kuljetti meitä autolla eri asumisyksiköissä, päivätoiminnassa ja terapiatiloissa ja esitteli samalla heidän toimintaansa.

Australia3.jpg

Heatherwoodin koulun oppilaita

Australia4.jpg

Kenguru Heatherwoodin koulussa

Oliko teillä koko ajan tiukasti suunniteltua ohjelmaa?

Meillä oli kahden viikon matkan aikana kolme vapaapäivää, jolloin menimme yhtenä päivänä koko päivän kiertoajelulle pois kaupungista. Muuten kävelimme eri puolilla kaupunkia katselemassa, kävimme kaupoissa, markkinoilla, museossa ja jazz-keikalla.

Australia1.jpg

Surffausrannoilla viihtyvät myös koirat

Minkälainen majoitus teille oli järjestetty? 

Konferenssin ajan asuimme hotellissa, jossa oli muitakin konferenssivieraita. Sen jälkeen muutimme asuntoon, joka oli vain meidän käytössä. Siellä oli hyvä tehdä töitä rauhassa.

Toitko jotain tuliaisia Suomeen tullessasi.

Toimme niin paljon tuliaisia että piti ostaa yksi uusi matkalaukku. Toimme töihin ja perheenjäsenille esitteitä, kirjoja, vaatteita, koruja, kenkiä sekä vähän ruokamaistiaisia.

Kenelle suosittelisit matkaa Austraaliaan?

Kaikille, jotka jaksavat lentää pitkiä lentoja, yhden vuorokauden melkein yhtä kyytiä. Englannin kieltä siellä tarvitsee myös, eli jos ei itse osaa, täytyy ottaa kielitaitoinen matkakaveri mukaan. Erityisesti sieltä jäivät mieleen erittäin ystävälliset ja rennot ihmiset, hyvä ruoka ja erikoisen hieno luonto.

Oliko konferensissa mitään merkittäviä uutisia/tutkimuksia/asioita joita voisi hyödyntää täällä Rinnekodin työelämässä?

Oli siellä. Esimerkiksi tutkimustuloksia miten kehitetään varhaista vuorovaikutusta, muistisairauksien tunnistamista, terveellisiä elintapoja, palvelutarpeen arvioimista, itsemääräämisen vahvistamista ja elämänlaadun mittaamista.

Australia7.jpg

Melbournen maisemia