14. joulukuuta 2018
  • Tekstin koko:
  • A
  • A
  • A

Kesä kukkii Rinnekodin puutarhalla

valkoisetKukat.jpgEräänä kauniina kesäpäivänä menimme Nettipajalta käymään Rinnekodin puutarhalla. Puutarha tervehti meitä värikkäällä kukkaloistollaan ja korviin kantautui mehiläisten pörinää.  Eivätkä työntekijätkään seisoneet tumput suorina. Näinä aikoina puutarhalla pidetään kiirettä.


Eija.jpgEijan löysimme kasvihuoneelta olkikukkia nyppimässä. Eija on työskennellyt puutarhalla jo lähes vuoden, elokuusta lähtien. Vaikka hän tykkäsi edellisestä työpaikastaan, niin terveydellisistä syistä hänen oli pakko vaihtaa ammattia. Puutarhalla hän on viihtynyt hyvin erilaisten työtehtävien parissa kukkien istutuksesta ja huolenpidosta aina pakkausmateriaalien valmisteluun asti. Eijasta on mieluisaa käydä hakemassa metsästä luonnonmateriaaleja, kuten oksia, käpyjä ja sammalta kukka-asetelmien ja koristeiden tekoa varten. Työtä on noin kuusi tuntia päivässä, eikä hän ole joutunut nostelemaan painavia tavaroita.

 

Sari.jpgSarin me bongasimme käytävältä tomerasti kukkia kastelemasta. Hän on ollut puutarhalla työssä jo monta vuotta. Eniten hän tykkää kukkien hoidosta, kuten kastelusta ja kuivien lehtien nyppimisestä, mutta rikkaruohojen tunnistamisessa hän tarvitsee vielä apua. Työtehtävät vaihtelevat vuodenajasta riippuen. Joulun alla puuhataan jouluasetelmien, -kranssien ja -koristeiden parissa. Hiljaisena talvikautena puutarha valmistelee pakkausmateriaalit kauppoihin, esimerkiksi Anttilaan tai KodinYkköseen. Silloin kerätään alueelta vanhat sanomalehdet, teipataan ne yhteen, kääritään rullalle ja lähetetään edellä mainittuihin kauppoihin. Silloin tällöin Sari tykkää olla tekemisissä myös puutarhamyymälän asiakkaiden kanssa, jolloin hän auttaa kantamaan taimiostokset autoon. Sarin omia lempikukkia ovat keltaiset ja violetit tähtisilmät.

Kalle tekee puutarhassa työtä kahtena päivänä viikossa. Kalle on iloinen siitä, että hän on päässyt kokeilemaan puutarhurin ammattia, sillä aiemmalta koulutukseltaan hän on huoltomies. Viimeaikoina pääsääntöisesti kastelun, lannoitus- ja hyönteiskarkotushommissa puuhannut nuori mies tuntee itsensä välillä melko viherpeukaloksi. Valtava osa lajikkeista kasvatettiin itse siemenistä tai sipulista, kunnes vihannekset taas tilattiin tukusta jo valmiina taimina isoissa laatikoissa. Ne täytyi istuttaa erikseen. Kuten myös itämislaatikkoihin ilmestyneet hennot taimet siirrettiin hellävaraisesti omiin ruukkuihin. Olipas se tarkka homma! Kasvihuoneen lisäksi Kallen taitoja tarvitaan myös myymälässä, olipa kyseessä hyllyjen täyttäminen, asiakkaille kysyttyjen amppelien etsiminen tai kasvien esitteleminen, tai ostosten pakkaaminen ja kantaminen autoon.

 Lotta.jpg

Puutarhan ohjaajan, Lotan tapasimme pienen pienessä toimistossa. Hän on vastuussa puutarha-ammattilaisten työnohjauksesta. Valtava työllistäjä puutarhasesongin aikana on tietysti myös myymälä, jossa nyt, kukkakaudella, on pidennetty aukioloaikakin. Lotta tietää mitkä kasvit menestyvät minkälaisessa kasvupaikassa, joten hän neuvoo ostajia kasvien valinnassa, auttaa yksilöllisten istutuksien kokoamisessa ja miksei pienimuotoisessa puutarhasuunnittelussakin. Uudistuksia kaipaavaa asiakas saa ottaa yhteyttä etukäteen puhelimitse tai sähköpostitse, lähettää kuvia ja mittoja kukkapenkistään tai terassistaan ja pyytää Lottaa kaavailemaan toimivampaa kokonaisuutta. Neuvoista Lotta ei laskuta, maksua kysytään vain puutarhamyymälästä tehdyistä ostoksista. Kun asiakkaalla on oma ruukku mukana, niin kahdellakymmenellä eurolla saa näyttävänkin istutuksen parvekkeelle tai oven edustalle. Kranssien ja muiden koristeiden hinnat riippuvat käytetyistä materiaaleista ja ne toteutetaan asiakkaan maun ja toiveiden mukaisesti. Yleensä pyritään nopeaan palveluun, mutta juhlapäivinä saattaa olla ruuhkaakin.

Olimme ihastuneita puutarhan kukkaloistoon, ja on mukavaa että puutarhalle pääsee nykyään asioimaan myös muutamana päivänä myöhempään illalla ja lauantaisin.

Kuvat: Nettipaja Lakiston kuva-arkisto Teksti: Laura Soveri