14. joulukuuta 2018
  • Tekstin koko:
  • A
  • A
  • A

Pekka Lavonsalo

 

Olen tällä hetkellä töissä Rinnekodin Metsäryhmässä. Metsäryhmässä on yhteensä 17 asiakasta. Tulin töihin Rinnekotiin lokakuussa 2010. Koulutukseltani olen metsätalousinsinööri.

Puu-enkelin työstäminen

 

 puuenkeli_2.jpg
Pekka työstämässä puu-enkeliä moottorisahalla 

 

Enkeli-idea oli hämärästi mielessä. Kartoitettuamme pihapuiden kuntoa, huomasimme että Rinnekodin Muistola-rakennuksen viereinen hopeapaju oli huonossa kunnossa. Aluehuolto oli kaatamassa puuta ja pyysin heitä jättämään siihen jonkin verran runkoa pystyyn. Tiesin, että sisar Aino oli istuttanut puun joskus aikoinaan, ja jäljelle jäänyt runko sopi enkeli-ideaani täydellisesti. Näiden asioiden summana syntyi enkeli.

Aluksi katselin ja tutkistelin puuta pitkään. Se oli yhdeltä puolelta laho, joten piti miettiä miten se haittaisi vähiten kokonaisuutta. Kun malli päässäni oli valmis, aloin poistamaan pieniä paloja sieltä täältä. Kun enkeli oli suurin piirtein mittasuhteissaan, aloin tekemään yksityiskohtia. Mutkiakin tuli matkaan. Lahous vaikeutti aika lailla toisen siiven tekoa, sillä lahous oli syvemmällä kuin luulin. Hankaluuksia aiheuttivat myös oksankohdat, jotka olivat rungon sisällä. Kun tällainen oksan jämä tuli vastaan, repeytyi rungosta aina suunniteltua suurempi pala. Runko oli ylhäältä kolmihaarainen, ja haarojen keskelle oli kertynyt paljon multaa, jossa jo kasvoi uutta kasvillisuutta. Mullan poisto osoittautui yllättävän haastavaksi.

Ei työ vielä valmis ole. Mieli tekee sahailla aina pikkuisen sieltä täältä. Jonkin verran täytyy vielä sahata ennen kuin se saa olla. Riskinä on kuitenkin se, kun liikaa sahaa, ja siitä irtoaa jotain suunnittelematonta, niin asialle ei voi enää tehdä mitään. Olenkin turvautunut kokoajan ajatukseen, että jos menee ihan ”puihin”, niin ainahan siitä voi tehdä matalan tuolin.

Kysyttäessä voisin kuvitella tekevänikin taideteoksia tilaustöinä. Tämä oli ensimmäinen työni, ja siitä jäi hyvä maku suuhun. Tein viime vuonna Rinnesykseehen toteemipaalun. Se oli ensimmäinen moottorisahaveistelykokeiluni. Se oli kuitenkin helpompaa, sillä pölli oli irtonainen, ja sitä pystyi liikuttelemaan mielensä mukaisesti. Enkeli oli siis ensimmäinen kiinteä kohde, ja toimi hyvänä opettelupuuna. Niin pitkälle en ole vielä ajatellut, että pitäisin taidenäyttelyn. Varsinkin kiinteiden töiden yhteen saattaminen voisi olla hankalaa.

Vapaa-ajan vietosta

 

Vapaa-ajalla lukemistani kirjoista on John Irvingin Owen Meany jäänyt hyvin mieleen. Suosikkielokuvia on monia. Viime aikoina vaikutuksen on tehnyt Garden state ja Edge of tomorrow. Musiikin suhteen olen aika kaikkiruokainen. Kuuntelen todella paljon musiikkia laidasta laitaan. Lähimpänä sydäntä lienee kuitenkin funk.