Joulupukki

joulupukin historia.png

Joulupukki on myyttinen hyvä ja kiltti mieshahmo,joka tuo jouluna lahjoja. Sanalla viitataan myös hahmoa toimenaan  esittäviin henkilöihin.

Historia

Nykyisin kansainvälisesti tunnetun joulupukin taustalla on 300-luvulla elänyt Myran piispa Pyhä Nikolaus (tunnetaan myös Nikolaus Barilaisena), jonka nimestä( Sanctus Nicolaus) johtuvat hahmon nimet monissa kielissä, esimerkiksi englanninkielinen nimitys Santa Claus ja alankokomaalainen Sinterklaas. Hänen kotikaupunkinsa Myra sijaitsi Anatoliassa, nykyisen Turkin alueella. Pyhä Nikolaus oli tunnettu hyväntekijä, ja hänestä tuli merimiesten, kauppiaiden ja lasten suojelupyhimys, nykyisen Turkin alueella.  Pyhä Nikolaus oli tunnettu hyväntekijä, ja hänestä tuli merimiesten, kauppiaiden ja lasten suojelupyhimys. Legendan mukaan Pyhä Nikolaus kohdista paljon huomiota lapsiin, jonka vuoksi häntä pidettiin keskiajalla lasten suojelijana. Esimerkiksi Alankokomaissa lapsille jaettiin lahjoja Nikolauksen päivänä 6.joulukuuta. Tapa levisi hollantilaisten protestanttien mukana Pohjois-Amerikkaan, jossa vuosisatojen kuluessa Nikolausen legendasta muodostui  yhdysvaltalainen Santa-hahmo,engl. Santa Claus. Nimensä  Santa Claus Nimensä Santa Claus sai hollannin Sinterklaas- nimestä, joka puolestaan polveutui  Nikolauksesta. Euroopassa Martti Luther halusi korvata mielestään liian paavillistuneen  Nikolauksen juhlan ja alkoi opettaa vuonna 1535,että Jeesus-lapsi tuo lahjoja jouluaattona ja kehitti Christkind-juhlan (saks. Kristus-lapsi), jossa   lahjat toi Jeesus-lapsi eikä Nikolaus. San Christkind muuttui Yhdysvalloissa vuosien saatossa muotoon Kriss Kringle, jota ironisesti pidetään nykyään siellä  joulupukin toisena nimenä. Eli joulupukin ja Kristuksenkin hahmot ovat sekoittuneet toisiinsa. Suomessa lahjoja jakava Nikolaus tuli tunnetuksi 1800-luvun alussa. Tavan levitessä maahan se yhdistyi    

Suomessa lahjoja jakava  Nikolaus tuli tunnetuksi 1800-luvun alussa. Tavan levitessä maahan se yhdistyi suomalaisten joulunajan naamiohahmojenkanssa. Syntyi suomalainen joulupukki,joka perinteisesti puketui harmaaseen turkkiin, mutta  toisen  maailmansodan jälkeen vaihtoi asunsa punaiseen nuttuun yhdysvaltalaisen   Santa Claus- joulupukin vaikutuksesta. Joulupukki ja poroja kanadalaisessa julkaisussa Canadian Ilustrated News vuodelta 1875.

Santa Clausin nykyinen ulkoasu kehittyi Yhdysvalloissa, jossa Pyhä Nikolaus ja Kris Kringle (engl. Criscringle) yhdistyivät syntyi Santa Claus –joulupukkihahmo. Philadelphialainen kauppias J.W Parkinson palkkasi noin vuonna  1841 markkinointitemppuja Criscringle- asuisen   miehen kiipeämään kauppansa savupiiippuun. Vuonna 1863  pilapiirtäjä Thomas Nast oman versionsa joulupukista. Hän lisäsi hahmolle viikset  ja parran sekä puki sen turkikseen. Hänen vuonna 1881  julkaistu teoksensa Merry Old Santa Claus on jo melko lähellä nykyään tuntemaamme joulupukkia.Vuonna 1885 bostolainen kirjanpainaja LoisPrang painoi joulukortteja joissa hän esitteli  punapukuisen joulupukin. Tätä ennen Joulupukin asut olivat olleet vaitelevasti sinisiä,vihreitä violetteja tai harmaita.

Yhdysvaltalainen virvoitusjuoma yhtiö Coca-Cola Halusi laajentaa markkinoitaan myös talviaikaan, joten se käynnisti vuonna 1931 mainoskampipanijan,  joka rakentui Santa Clausin ympärille. Isänsä  puolelta ahvenanmaalaista syntyperää ollut michiganilaissyntyinen Haddon Sundbolm piirsi kampanajaan punapukuisen joulupukin Hän kertoi ottaneensa innoitusta Clement Clarke Mooren runosta A Visit from St Nicholas. Coca- Cocalla ja Sundbolmlla on ollut suuri vaikutus yleiseen käsitykseen joulupukin ulkomuodosta. Nykyisin joulupukki  kuvataan kilttinä,  punanuttuisena, pyöreävatsasaisena  vanhana miehenä,  jolla on suuri valkoinen parta ja silmälasit. Pukin kotipaikkana pidetään kulttuurin mukaan joko Suomen Korvatunturia, pohjoisnapaa, pohjoista Kanadaa, Grönlantia tai Taalainmaata.

 

Joulupukki eri kulttuureissa

Suomi

Joulupukki Helsingin kaduilla joulukuussa 1930

Joulupukin suomenkielinen nimitys juontaa ilmeiseti vanhaan suomalaiseen perinteen nuuttipukkiin ja kekri pukkiin. Nuuttipukit, jotka usein olivat pukin taljaan pukeutuneita nuoria,kiertelivät Nuutinpäivän (13.tammikuuta),vuoteen 1708 asti 7 tammikuuta) aikaan taloissa kerjäämässä jouluntähteitä. Vanhassa 

pakanallisessa Suomessa nuuttipukki oli mies, joka pukeutui hedelmällisyysriitin hahmoksi, pukiksi. Hän  laittoi pukin sarvet päähän muuttuakseen samanistisen mukaan pukin kaltaiseksi. Asuun  kuuluivat   myös tuohinaamari ja nurin käännetty turkki käännetty turkki. Pukki vaelteli talosta taloon juoden tarjottuja alkoholijuomia. Hän saattoi pelotella lapsia ja olla humalassa. Joskus pukki myös jakoi lahjoja  kilteille ja vitsoja tuhmille ja vitsoja tuhmille lapsille. Markus Rautio eli Markus-setä kertoi Lastentunti-radio Yleisradiossa 1927,että Joulupukki asuu Korvatunturilla Joulupukki asuu Korvatunturilla Suomen Lapissa.

Suomalainen Joulupukki ei ole henkiolento eikä näkymätön vaan ihmishahmo. Pukki on iloinen mies, jolla on valkoinen parta. Suomalainenkin  joulupukki alkoi pukeutua punaisiin vaatteisiin 1960-luvulla. Joulupukin puoliso on Joulumuori ja joulutontut auttavat Pukkia tekemään lahjat työpaikassaan Pajakylässä, Joulupukin Pajakylässä joka sijaitsee Joulupukin Korvatunturin asunnolta lähes 300 kilometrin päässä Rovaniemen Napapiirillä. Tontut myös auttavat Pukkia tarkkailemaan, ketkä lapsista ovat olleet kilttejä. Monien perheiden perinteeseen kuuluu, että lapset kirjoittavat Joulupukille kirjeitä, joissa on lista lahjatoiveista. Kirjeet menevät perille joko tiedoilla Joulupukki, 99999 Korvatunturi tai Joulupukki,Joulupukin Pääposti , 96930 Napapiiri.

Joulupukin lähtö Korvatunturilta lahjojen jakoon tapahtuu jouluaaton aattona (23.joulukuuta). Hän käyttää kulkuvälineenään porovaljakon vetämää rekeä, jonka edessä on ensimmäisenä Petteri Punakuono. Suomalainen joulupukki kulkee reellä maan pintaa pitkin toisin kuin amerikkalainen, jonka porot lentävät. Suomessa joulupukki ei tule sisään savupiipusta, vaan ovesta. Suomalainen Pukki tulee taloon jouluaattoiltana ja juttelee asukkaiden kanssa. Joulupukki kysyy yleensä tullessaan ”Onkos täällä kilttejä lapsia?”. Kielitieteilijä Osmo Ikola kirjoitti vuonna 1984 julkaisemassaan artikkelissa Kanava-lehdessä, että Markus Rautio  ei vuonna 1927 keksinyt  Korvatunturia Joulupukin asuinpaikaksi omasta päästään,  vaan vahvisti vanhan uskomuksen. Ikola muisteli kuulleensa tarinoita Korvatunturista Joulupukin kotipaikkana jo lapsuudessaan 1920-luvun alussa, ja hänen mukaansa uskomus tunnettiin ainakin  Satakunnassa,Hämeessä,Viipurin seudulla ja Tornionjokilaaksossa. Rautio itse ei lainkaan maininnut  Satakunnassa,Hämeessä,Viipurin ,seudulla ja Tornionjokilaaksossa Rautio itse ei lainkaan lainkaan maininnut muistelmissaan Korvatunturi-episodia.Zachris Topeliuksen vuonna 1867 kirjoittamassa sadussa Peikkojen joulu Joulupukki asui ”kaukana pohjoisessa, tarkemmin määrittelemättömässä paikassa, jaAnni Swanin tarinoiden mukaan hän majailii” Jouluvuressa,synkän  korven syvyydessä”.Pukki pitää maja paikkkanaan  Santa Park luolaa joka sijaitsee joka sijaitsee etelään pajakylästä.

 

Joulupukki ja porot

Reindeer Sleigh Png - Santa And His Sleigh On Transparent Background, Png  Download - kindpng

Käytin pohjana tätä linkki https://fi.wikipediaJoulupukki.docx.org/wiki/Joulupukki.  Kopioin sieltä mielenkiintoisia pätkiä tähän tekstiin.

Kuvan lähde: Shutterstock 

Kirjoittanut Lari Holappa