Kokemusasiantuntija Rinnekodilla

Kokemusasiantuntija.jpg

Olen toiminut kokemusasiantuntijana Rinnekodilla kuusi vuotta. Olen käynyt puhumassa eri tilaisuuksissa ja juhlissa mm. kehitysvammaisuudesta, asumisestani ja harrastuksistani. Viimeksi olin puhumassa sienimetsän kansa näyttelystä, miten se tehtiin ja mikä oli minun roolini siinä. Kokemusasiantuntijan on puhuttava selkeästi, että muut ymmärtävät mitä puhutaan. Olen myös kokemusoppaana Emma-museossa, jossa olen esitellyt paikkoja sekä taideteoksia vieraille. Olen ollut puhumassa Rinnekodissa henkilökunnan koulutustilaisuudessa. Kokemusasiantuntijuus ei ole vain puhumista vaan myös oman työtoimintayksikön esittelyä. Vinkkinä kokemusasiantuntijaksi haluaville. Älkää pelätkö, olkaa iloisella mielellä ja puhukaa selkeästi. 

Haastattelin myös Rinnekodin asiakkuus- ja myyntijohtaja Jaana Laaksosta, joka toimii kokemusasiantuntijaverkoston tukihenkilönä. Tässä Jaanan ajatuksia kokemusasiantuntijuudesta.

 

Mitä odotat kokemusasiantuntijalta?

Kokemusasiantuntijat ovat omakohtaisen kokemuksen omaavia asiantuntijoita, jotka haluavat jakaa omia kokemuksiaan ja hyödyntää omia kokemuksiaan esimerkiksi palvelujen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Toivon, että saamme kokemusasiantuntijat entistä tärkeämpään osaan Rinnekodin toimintaa, kehittämään yhdessä kehitysvammaisten henkilöiden palveluja ja vaikuttamaan yhteiskunnallisestikin. Kokemusasiantuntija ei puhu vain omasta puolesta, vaan koko asiakasryhmän puolesta. He eivät suunnittele ja arvioi vain omaa palveluaan, vaan koko asiakasryhmän palveluja.

 

Mitä kokemusasiantuntijuus merkitsee sinulle?

Olen iloinen, että meillä Rinnekodissa on palvelunkäyttäjä asiakkaita, joilla on kiinnostus jakaa omia kokemuksiaan. Itse haluan olla mukana ja omalla osaamisellani tukea kokemusasiantuntijatoimintaa eteenpäin ja luoda tilaa asiakkaiden omalle äänelle.

 

Miksi mielestäsi on tärkeää saada uusia kokemusasiantuntijoita Rinnekodille?

Olen vakuuttunut, että kokemuksellisen tiedon kuuleminen ja hyödyntäminen on aina kannattavaa ja arvokasta. Juuri kokemusasiantuntijat ovat tärkeitä henkilöitä tuomaan esille omakohtaiseen kokemukseen perustuen omia ajatuksiaan ja vaikuttamaan. Tavoittelemme palvelunkäyttäjäasiakkaiden ja ammattilaisten välistä yhteistyötä ja vuorovaikutusta.

 

Mitä odotat kokemusasiantuntijoiden verkostotapaamiselta?

Odotan kokemusasiantuntijoiden tapaamisilta sitoutumista yhdessä tekemiseen ja avoimeen vuorovaikutukseen, sekä kehittämiseen.

 

Millaisia vinkkejä antaisit kokemusasiantuntijalle?

Haluan, että kokemusasiantuntijoiden verkosto antaa oikeanlaista tukea kokemusasiantuntijoille. Kokemusasiantuntijuus edellyttää kiinnostusta, halua vaikuttaa, esiintymishalua ja positiivista asennetta.  

 

Rinnekodin kokemusasiantuntijaverkoston seuraava tapaaminen on perjantaina 18.1.2019 klo 13 Kornetin työhönvalmennuksen kokoushuoneessa, osoitteessa Kornetintie 8, Helsinki. Tervetuloa mukaan! Ilmoittautumiset: viestinta@rinnekoti.fi

                                                                                           

Julkaistu 3.1.2019

Juha

Minä olen Marttiksen viihdetoimittaja. Olen 30-vuotias. Teen juttuja muun muassa musiikista, elokuva-arvosteluja ja tietovisoja. Olen tehnyt Marttista vuodesta 2012. Minua kiinnostaa musiikki, kirjallisuus ja elokuvat. Harrastuksiini kuulu mm. Me itse ry, jossa puhumme kehitysvammaisten asioista.

Jaa sivu: