Luonnossa liikkuminen pyörätuolilla

sähköpyörätuoli.png

Vaikeata liikkua luonnossa omalla sähköpyörätuolillani. Voi ajaa helposti reunaan tai ojaan, kun on kaikenlaisia kantoja ja kiviä reitilläni. Kivet ja kannot saattavat liikuttaa pyörätuolin väkisin reunalle, vaikka ajaisikin keskellä tietä. Kerran matkallani minun pyörätuolistani irtosi pyörä, koska törmäsin tällaiseen esteeseen. Äitini piti soittaa minulle taksi, jotta pääsin pois luontopolulta. Sähköpyörätuoli on vaikea työntää, vaikka on lukitukset poissa käytöstä. Manuaalisesti lukitukset voidaan ottaa pois käytöstä yksitellen. Sähköpyörätuoli painaa hyvin paljon työnnettäväksi.

Minulla on näkövamma, joka vaikeuttaa hahmottamista talviaikaan, kun on satanut lunta. Minulla on haasteita erottaa missä autotie kulkee, missä on kivikynnykset, kanttikivet, sekä missä tavallinen autotie kulkee. Jos reunan kynnykseen ajaa poikittain tai kaksi pyörää ulkona tai pyörät autotien puolella, voin kaatua sähköpyörätuolillani. Aikaisemmin jo mainitsin, että sähköpyörätuoli painaa hyvin paljon, eikä sitä voi nostaa käsivoimin. Pyörätuolin nostaminen saattaa vaatia jopa kahden ihmisen voimia. Isompiakin sähköpyörätuoleja on olemassa ja niiden nostamiseen voi helposti tarvita neljäkin ihmistä nostamaan.

Kaatumisessa ensimmäinen haaste on irrottaa minut pyörätuolista ja tilannetta vaikeuttaa, kun päätäni joutuu suojaamaan.  Minut joudutaan siirtämään penkille tai asettamaan jonnekin hyvälle paikalle siksi aikaa, että pyörätuolini saadaan nostettua pystyyn ja tukevalle alustalle. Tämän jälkeen vielä toivotaan, ettei mikään mennyt rikki ja jos jotakin hajosi, joudutaan soittamaan pyörätuolille oma kuljetus, suoraan kotiin tai korjaamolle.

Yllä on manuaalikäyttöinen pyörätuoli, jota voin kelata itse lyhyitä matkoja omassa huoneessa, mutta en kykene käyttämään sitä ulkona ilman apua.

Toimittaja: Pate