Osallisuutta ja kuulumista yhteiskuntaan

4.jpg

Toimintakeskus Meripihkan arki on täynnä touhua eikä kommelluksiltakaan aina voida välttyä. Meripihkan väen yhteinen motto ”kaikki järjestyy” kertoo siitä asenteesta, jolla moni ammatillinen tiimi tukee ja ohjaa asiakkaita arjessa selviytymisen kiemuroista.

Meripihkan sijainti Helsingin keskustan välittömässä läheisyydessä mahdollistaa liikkumisen ja asioimisen siellä missä ”kaikki muutkin ovat”. Kontakteja ympäröivään yhteiskuntaan ja arjen taitoja julkisilla liikennevälineillä liikkumisen sekä asioinnin näkökulmasta voidaan harjoitella monella eri tasolla.

Maanantaisin kaikki asiakkaat käyvät vuorollaan ohjaajan tukemana ostamassa viikolla tarvittavat välipalatarvikkeet lähikaupoista tai R-kioskilta. Jokainen asiakas saa valita itse. Kuvilla selkiytetyn ostoslistan kanssa liikkuva asiakas on nykyään tuttu näky kaupan käytävillä muille asiakkaille sekä myös kauppojen henkilökunnalle.

Keskiviikko ja mahdollisuus liikkua talon autolla kasvattaa reviiriä entisestään. Kuluvan vuoden aikana tutuksi ovat tulleet niin Seurasaaren rannat sorsineen ja oravineen kuin taidemuseo Emma sekä Prisma ja Ikea. Monelle ruokalautasten osto voi olla vain yksi hankinta muiden joukossa. Meidän asiakkaillemme se on elämys - kokemus siitä, että hän on saanut tehtävän hoitaakseen. Kokemus siitä, että ohjaajan kanssa yhdessä toimien suoriutuu annetusta tehtävästä, on osoitus saavutetusta luottamuksesta.

Viikon päättää yksi ehdottomista toimintojen kohokohdista. Lähtö raitiovaunulla suoraan ”ytimeen”, Kamppiin ja takaisin on toiminta, jota monet asiakkaat odottavat ja varmistelevat sen toteutumista jo maanantai aamusta saakka. Raitiovaunun kuva on viikon aikana ahkerasti käytössä samoin kuin viikko-ohjelmapohja, jossa raitovaunun kuva on perjantain kohdalla. Näiden kuvien avulla nekin asiakkaat, jotka kommunikoivat kuvien avulla, kykenevät varmistamaan, että onhan kyseinen aktiviteetti toteutumassa. Myös ohjaajat saavat aineettoman lisäpalkkion työlleen voidessaan todeta henkilön, jolle riittävä fyysinen tila on tärkeä tai joka pitää toisten ihmisten kosketusta epämiellyttävänä, istuvan ajoittain ruuhkaisessakin raitiovaunussa keskittyneenä ohi vilistäviin maisemiin, hymyssä suin …. tyynen rauhallisena.

Jokaiselle meistä on tärkeää kokea tasavertaisuutta, tunnetta siitä, että kuulun jonnekin ja olen jollekin tärkeä.

Mieltä lämmittävät asiakkaan kokemus ja muistikuvat sekä kommentit metroreissulta, ”setä hymyili ja puhui minulle ystävällisesti”. Tai R-kioskin yrittäjän kysymys asiakkaallemme mennessämme lehtiostoksille ”missäs sinä olet ollut, kun et ole käynyt pitkään aikaan? ”

Meripihkan tiimin yhtenä tavoitteena on tehdä marginaaliryhmämme olemassaolo, myös kaikkine haasteineen, näkyväksi katukuvassa. Kun lähdemme ovesta ulos, toivomme voivamme tietoa lisäämällä hälventää epäluuloja, joiden olemassaolo vaikuttaa ympäröivän yhteiskunnan suhtautumiseen silloin kun tietoa ei ole riittävästi.

Kuvat suurenevat klikkaamalla.

Julkaistu 3.4.2019

Toimintakeskus Meripihka

Toimintakeskus Meripihkassa harjoitellaan keittiötöitä, siivousta ja kierrätystä sekä ulkoillaan ja liikutaan aktiivisesti. Lisäksi viikko-ohjelmaan voi sisältyä tunnetaitojen harjoittelua, rentoutumista ja aistikokemusten avulla oman vartalon hahmottamista. Asiakkaiden kommunikaatioita ja itseilmaisua tuetaan esim. musiikin, taiteen, draaman ja vuorovaikutusharjoitusten keinoin.

Jaa sivu: