Makujen viikko

Kippari_artikkelikuva.jpg

Teemaviikkojen tavoitteena on mm. asiakkaiden osallistaminen sekä mahdollisuudet osallistua päätösten tekoon. Tällä kertaa uppouduimme makujen maailmaan.

Makujen viikkoon valitut maat olivat Ranska, Kiina, Marokko ja Meksiko. Makujen viikon teema yhdistettiin viikkotoimintoihin, joihin ei tarvinnut tehdä suuria muutoksia. 

Asiakkaat myös saivat äänestää neljästä eri kuvasta, mitä leipomista he haluaisivat. Vaihtoehtoina oli mm. pasteija, croissant, riisipiirakka ja sämpylät. Perjantain makuhetkeen asiakkaat valitsivat ylivoimaisesti lähes yhteistuumin sämpylöiden leipomisen.
 
Visailuryhmässä nousi aktiivista keskustelua valittujen maiden kulttuurista. 

Kuvisryhmässä asiakkaat kokosivat leikkaamalla ja liimaamalla jokaisesta maasta oman esitteen makujen huoneisiin. Myös esitteiden ideoinnissa ja valmisteluissa heräsi vilkasta keskustelua maiden erityispiirteistä ja mielikuvista. Asiakkaiden innostuneisuus ruokki lisäideoiden syntymistä ja innostuneisuus näkyi Toimintakeskus Kipparin päivittäisissä toiminnoissa pitkin viikkoa.

Iso juliste, jossa Ranskaan liittyviä kuvia ja tekstejä.

Aistiryhmän toimintoihin yhdistettiin vierailut eri maiden huoneissa maistelemassa maan makuja. Asiakkaat aloittivat ensimmäisen oven takaa jääden kuuntelemaan huoneesta kuuluvaa haitarimusiikkia.  He pohtivat mikä maa voisi olla kyseessä. Eräs asiakkaista arvasi lähes heti kyseessä olevan Ranska ja hän oli aivan ihmeissään, kuinka hän osasi heti arvata oikein. Onnistumisen ilo paistoi hänen kasvoistaan ja puheestaan. 

Neljä henkilöä pöydän äärellä.

Asiakkaat olivat innoissaan päästessään sisään Ranskan makuhuoneeseen maistelemaan patonkia, Brie-juustoa sekä viinirypäleitä. Ranska aiheena kirvoitti vilkasta keskustelua asiakkaiden keskuudessa. Osalla heistä oli todella monipuolista tietoutta Ranskasta. Asiakkaiden pohtiessa yhdessä ohjaajan kanssa mitä Ranskasta tulee mieleen, esille nousi mm. Pariisin kuuluisimpia nähtävyyksiä kuten esim. Eiffel-torni, Riemukaari (ransk. Arc de Triomphe), Les Champs-Élysées, Musée du Louvre) joka on suurin Pariisin museoista. 

Erilaisia syötäviä herkkuja pöydällä.

Meksiko-huoneessa suurimmaksi makuherkuksi nousi nachot. Marokko-huoneessa maisteltiin jasminteetä, seesampatukoita sekä taateleita joiden maku epäilytti osaa asiakkaista. 

Kiina-huoneessa keiton maku jakoi mielipiteitä, toiset pitivät siitä ja toisille riitti keiton haistaminen. Jokainen sai katsella, haistella ja maistella niin halutessaan. 

Yhtenä päivänä saimme maistella erimakuisia suklaita. Näissä oltiin lähes yksimielisiä: kaikki olivat hyviä. Yksi asiakkaista katsoi aluksi epäilevän näköisenä ohjaajan tarjoamaa suklaapalaa ja kysyi: ”Onks toi oikee?” 
perjantaina huoneisiin levisi uskomattoman herkullinen tuoksu, joka ei jättänyt ketään huomioitta. Iltapäivällä vihdoin saimme maistella uunituoreita ohjaajan ja asiakkaan yhdessä leipomia sämpylöitä – ja oli muuten niiiiiiiiin herkullista, maistui kaikille. Onko mitään parempaa kuin vastaleivottu lämmin sämpylä, johon voi sulaa.

Makujen matka -teemaviikko toi mukanaan yhdessä ideointia ja innostavan odottavaa jännitystä, sekä asiakkaissa että ohjaajissa.